Tekstilne talne obloge vam omogočajo več svobode in prilagodljivosti pri ustvarjalnosti in oblikovanju, napram drugim talnim oblogam in so posledično odlična izbira za vsak tip pisarniških prostorov. Talne obloge zajemajo zelo velik odstotek pisarniškega prostora, zato so pomemben del vsakega prostora, katerega cilj je oblikovanje optimalnega izgleda pisarn. Ustrezna izbira in kakovostna izvedba polaganja tekstilne talne obloge prinaša delovnemu prostoru obilo prednosti, ki segajo dlje od zgolj fizičnega izgleda. Prednosti in lastnosti na katere je potrebno biti pozorni navajamo spodaj.

 

Oblikovna vsestranskost

Dandanes proizvajalci talnih oblog ponujajo nešteto različnih barv in vzorcev ter tekstur iz različnih vlaken. Torej v primerjavi s trdimi podlagami pri tekstilih talnih oblogah praktično ni nobenih omejitev pri izbiri in posledično mej pri samem oblikovanju.

 

Vzdržljivost

Kljub temu, da tekstilne talne obloge na splošno veljajo za manj trpežno izbiro, lahko z rednim čiščenjem in vzdrževanjem funkcionirajo desetletja. V Evropi je potrebo tekstilne talne obloge ocenjevati glede na vzdržljivost in dolgoročno ohranitev videza po evropskem standardu EN 1307.

 

Toplota in energetska učinkovitost

Tekstilne talne obloge lahko znatno izboljšajo toplotno udobje notranjih prostorov. Vlakna, iz katerih so sestavljene, delujejo kot naravni izolatorji, kar pomeni, da so tla toplejša in ne odvajajo toplote stran od stopal tako hitro, kot trde podlage.

 

Varnost

Z izbiro tekstilnih talnih oblog zagotovimo varnejše okolje, saj zmanjšujejo tveganje padcev, zdrsov in spotikanj. Delujejo namreč kot adhezivno trenje, rahlo zgrabijo podplate in povečajo stabilnost, za razliko od gladkih vrst talnih oblog. V primeru, da vseeno pride do padca je tekstil mehkejša površina in zaradi tega so posledice padca manj resne. Z ortopedskega vidika pa imajo bolj mehka in prožna vlakna, ki so po dolgem dnevu prijetnejša za stopala in sklepe.

 

Antistatičnost

V kolikor se odločite za preprogo s trajno antistatičnimi in prevodnimi vlakni, je problem glede statične elektrike v pisarniškem okolju rešen. V določenih primerih lahko občutljiva elektronska oprema ali vnetljive snovi zahtevajo okolje popolnoma brez statične elektrike, vendar je v večini to le vprašanje udobja.

 

Nižja raven hrupa

Trde površine odbijajo zvok, zaradi česar postanejo odprte pisarne hrupne in moteče. Akustične prednosti, ki jih zagotavljajo tekstilne talne obloge z zmanjšanjem hrupa in z absorbiranjem zvoka, bistveno vplivajo na produktivnost zaposlenih.

 

Trajnost

V skladu z zadnjimi trendi in smernicami je smiselno izbrati proizvajalca talnih oblog, ki posveča posebno pozornost trajnostnim rešitvam in posledično ne povzroča negativnih vplivov na vaše pisarniško okolje. Nekatere izmed tekstilnih talnih oblog vsebujejo nevarne snovi, ki ne le škodijo ekosistemu, temveč lahko ogrožajo tudi zdravje vaših zaposlenih. Torej je pomembno biti pozoren katere materiale uporabljajo proizvajalci. Številni proizvajalci na primer uporabljajo bitumen ali PVC za same talne obloge, ki pa sta škodljiva za okolje. Trajnost in vpliv na okolje sta lahko dandanes zelo pomembna dejavnika pri nakupnem procesu talnih oblog in v tem primeru mora investitor izbrati ponudnika, ki je uvedel sisteme recikliranja in trajnostne postopke kot je t.i. Cradle to Cradle.