Vsekakor imata kvalitetno oz. ergonomsko pisarniško pohištvo in lep dizajn veliko težo pri doseganju optimalnih pisarn, vendar pa je potrebno pozornost nameniti tudi še ostalim stvarem. Nekaj najpomembnejših napotkov, ki ji ne gre za zanemariti:

 

Primerna razporeditev prostora:

V pisarnah se običajno nahajajo odprti prostori za sodelovanje in zasebne pisarne ali sejne sobe za sestanke ali koncentrirano delo. Koliko je katerega tipa izhaja iz narave dela zaposlenih. Le ta se je v zadnjih letih močno spremenil za novimi oblikami načina dela oz. hibridnim delom, ki zaposlenim omogoča da svoje delo opravljajo od doma. Posledično je potrebno vse več pozornosti nameniti skupnim površinam, kot so prostori za počitek, kavni kotički in kuhinje. Ti prostori spodbujajo socializacijo in posledično pripomorejo k boljši klimi v podjetju.

 

Maksimirajte uporabo naravne svetlobe:

Ni boljšega delovnega prostora kot svetlo, zračno okolje. Naravna svetloba pozitivno vpliva na razpoloženje in produktivnost. V primeru, da naravne svetlobe v prostoru primanjkuje je potrebno poskrbeti za ustrezno umetno razsvetljavo, takšno ki je za zaposlenega neškodljiva.

 

Biofilija:

Elementi narave v prostoru dokazano zmanjšujejo stres in povečujejo produktivnost. Hkrati pa tudi izboljšujejo zrak znotraj pisarn.

 

Prostori za počitek:

Večina sodobnih pisarn je danes več kot le prostor poln miz in računalnikov. Pomembno je namreč, da se zaposlenim omogoči odmik oz. oddih od klasičnega delovnega mesta. To dosežemo z oblikovanje drugačnih tipov prostorov, ki spodbujajo pretok ustvarjalnih misli. V zadnjem času je veliko poudarka na prostorih, ki so namenjeni za počitek. To ni le prostor kjer zaposleni jejo kosilo in se sproščajo, ampak takšni prostori dejansko lahko spodbujajo produktivnost. V interakciji z sodelavci in stran od računalnikov se porodi marsikatera kreativna ideja.

 

Možnost opravljanja dela stoje:

Neštete raziskave so pokazale, da lahko večurno sedenje povzroči zdravstvene težave. Posledično se podjetja vse bolj odločajo za nakup višinsko nastavljivih miz. Le te so še toliko bolj smiselna rešitev za delovna mesta, ki zahtevajo veliko dela pred računalnikom. Ljudje, ki opravljajo takšna dela namreč pogosto ne izkoristijo priporočenih odmorov in se ne raztegnejo. Višinsko nastavljive mize so poleg razgibanega tipa pisarn, ki omogočajo delo na najrazličnejših lokacijah (stoječe mize, kotički za sprostitev, itd.) dober odgovor na problematiko današnjega načina dela. Tega dejstva bi se moral zavedati vsako podjetje, ki na investicijo v delovno okolje ne gleda kot na strošek, ampak kot na naložbo v zaposlene, ki jim bo prinesla boljšo produktivnost, delovno vzdušje in navsezadnje tudi boljšo podobo, s katero bodo lažje privabili nove strokovnjake.

 

Akustika:

Hrup na delovnem mestu je eden najbolj perečih problemov v sodobnih ‘open space’ pisarnah. Zaposleni imajo zaradi prehrupnega okolja težave s koncentracijo pri delu in posledično padata produktivnost ter učinkovitost. Poleg tega taka zasnova pisarn otežuje telefonske pogovore in spletne sestanke s strankami, dobavitelji itd. Na trgu obstaja že mnogo rešitev s katerimi lahko oblikujemo t.i. tihe cone za delo, ki zahtevajo visoko koncentracijo ali pa zmanjšujejo hrup in odmev zvoka v prostorih, kjer se nahaja večje število ljudi oz. večje število steklenih površin.